Ľadová káva so Salkom

Ak ste milovníkom alebo milovníčkou kávy – máme pre vás možno niečo nové a netradičné. Iba 3 suroviny budete potrebovať na prípravu dokonalej ľadovej kávy. Možno ste vedeli, že káva sa do Európy dostala z Istanbulu v 17. storočí.

Roku 1615 taliansky cestovateľ Pietro della Vale opísal horúci čierny nápoj, osviežujúci v lete a zohrievajúci v zime, ktorý Turci a ich spoločníci pijú malými dúškami. Do Európy kávu priviezli pravdepodobne Benátčania. Najprv je predávali v lekárňach, no bol o ňu malý záujem. Vzrástol až neskôr, keď prvý obchod s kávou a rozšírili sa návody, ako kávu pražiť, mlieť a ako do nej pridávať koreniny alebo cukor.

INGREDIENCIE:
150 ml silná káva
3 PL kondenzované mlieko
ľad

POSTUP:
1. Do vyššieho pohára dáme ľad, nalejeme kávu a pridáme kondenzované mlieko.
Premiešame a ihneď podávame.


Ešte rada alebo návod, ako si vyrobiť domáce kondenzované mlieko

Na prípravu domáceho kondenzovaného mlieka budete potrebovať iba dve suroviny, kvôli ktorým nebudete musieť bežať do obchodu, lebo sa určite nachádzajú v domácich zásobách.

Zdroj: iStockphoto

POSTUP

  • 1. Mlieko nalejeme do menšieho hrnca, pridáme cukor a dobre premiešame. Mlieko ohrievame a miešame, až kým sa všetok cukor neroztopí.
  • 2. Potom na miernom ohni (pod bodom varu) mlieko varíme cca 30 až 40 minút. Nemiešame. 
  • 3. Z povrchu mlieka odstránime vzniknutú penu, odstavíme a necháme vychladnúť. 
  • 4. Vychladnuté kondenzované mlieko môžeme naliať do sklenenej uzatvárateľnej nádoby alebo ihneď použiť.