Aromatická odpoveď jesene na populárne, typicky letné, jahodové guľky. Ovocné guľky tradične vznikajú zo zemiakového alebo tvarohového cesta. Tieto jablkové sa pripravujú z kysnutého cesta, ktoré pri varení vo vode krásne narastie. Výsledkom sú veľké knedličky s jablkovou plnkou, ktoré okrem rozvarených škoricových jabĺk premiešame aj s opraženými lieskovcami a polejeme roztopeným maslom.
Jablkové guľky s orieškami a škoricou – nadýchané knedličky s voňavou plnkou a dvojakou posýpkou.
Potrebujeme:
Cesto:
4 jablká
500 g polohrubá múka 1 KL mletá škorica
štipka soľ 1 vanilkový cukor
1 KL kryštálový cukor
Ešte potrebujeme:
balíček sušené droždie
hrsť lieskových orieškov
250 ml vlažné mlieko
trstinový cukor na posypanie
2 kus vajce
120 g maslo na poliatie
Plnka: zvyšok plnky
Postup
Múku zmiešame so soľou, cukrom a sušeným droždím. Potom prilejeme mlieko a rozšľahané vajíčka.
Všetko spolu vypracujeme na hladké cesto priamo v miske, zakryjeme utierkou a necháme hodinu vykysnúť.
Medzitým si pripravíme plnku: jablká ošúpeme, zabavíme jadrovníkov a pokrájame na malé kocky.
Vložíme ich do misky a premiešame so škoricou a vanilkovým cukrom.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát o hrúbke asi pol centimetra.
Z cesta vykrajujeme kolieska, ktoré plníme plnkou a tvarujeme z nich guľky, ktoré vložíme do vriacej vody a povaríme zhruba 10 minút.
Zvyšnú plnku vložíme do hrnca, pridáme trochu vody a jablká povaríme zhruba 10 minút.
Uvarené knedličky servírujeme posypané trstinovým cukrom, nasucho opraženými, posekanými orieškami, pridáme povarenú jablkovú zmes a všetko polejeme roztopeným maslom.
Dobrú chuť!