Ako pripraviť šťavnaté a chrumkavé fašírky?

Fašírky sú popri bravčových rezňoch klasikou, ktorú pripravujeme na obed či chutnú večeru. V našich domácnostiach sa podávajú už po celé generácie a stále sú na popredných miestach na zozname obľúbených jedál. Ako ich pripraviť tak, aby boli skutočne chutné? Ak do receptu pridáte jednu neobvyklú prísadu, vyjdú vám dokonale šťavnaté a veľmi chrumkavé. 

V najjednoduchšom recepte na tradičné fašírky je len niekoľko ingrediencií. Okrem mäsa potrebujete aj staršie pečivo, vajce, cibuľu, soľ, vodu, strúhanku na obalenie a tuk na vyprážanie. Túto základnú verziu možno upraviť mnohými spôsobmi, napr. použitím rôznych druhov mäsa alebo ďalších korenín. Do fašírok sa však oplatí pridať aj niečo iné.

Dokonalé fašírky musia nielen dobre chutiť, ale musia byť aj dostatočne pevné. Nie je asi nič horšie ako také, ktoré sa ešte na panvici alebo pri vyberaní z panvice rozpadávajú. Ak budete postupovať podľa nášho tipu, tento problém mať nebudete. Fašírky budú šťavnaté, v strede kypré a zároveň zvonka chrumkavé.

Možno sa pýtate, čo je tou čarovnou prísadou? Je to univerzálny výrobok, ktorý má väčšina ľudí vo svojej kuchyni. Možno by vám ani nenapadlo pridať ju do mletého mäsa. A to je škoda.

Táto prekvapujúca tajná prísada do mletého mäsa je…. jedlá sóda. Vďaka jej malému prídavku bude fašírka krásne opečená a aj prepečená.
Zabráni tiež zrážaniu vody počas vyprážania. Stačí jedna zarovnaná čajová lyžička jedlej sódy na kilogram mäsa. Dôležité je počkať asi štvrť hodiny po jej pridaní pred vyprážaním.

Mnohí ľudia pri príprave fašírok namáčajú pečivo do vody. Ak chcete zlepšiť ich chuť, oplatí sa ju nahradiť mliekom alebo cmarom. Pre milovníkov exotických chutí máme ďalší návrh – kokosové mlieko. Alebo akékoľvek iné rastlinné mlieko. S touto malou zmenou nebudú obyčajné fašírky chutiť ako zvyčajne.

Ak máte radi fašírky, ale tradičná verzia vás už trochu nudí, pripravili sme pre vás niekoľko netradičných receptov na toto jedlo. Môžu sa zapáčiť aj tým, ktorí mleté mäso nemajú radi. Alebo sa im to len tak zdá.

Prajeme vám dobrú chuť.