Čo nevidieť, tu máme opäť leto a horúce dni nás vždy nútia vyberať si chladnejšie pokrmy, jednoznačne k ním paria aj rôzne druhy zmrzliny.
Zmrzlinárne ponúkajú príchute zmrzliny od výmyslu sveta, od smotanových zmrzlín až po ovocné príchute. To ale neznamená, že zmrzlinu si môžete dať len vonku v kornútiku. Ľahko si ju môžete spraviť doma sami! Čítajte ďalej a inšpirujte sa pri výrobe letnej domácej zmrzliny.
Na výrobu zmrzliny s čokoládovými kúskami potrebujete:
- 315g smotany na šľahanie
- 180ml mlieko
- 120g kryštálový cukor
- 30g strúhaná čokoláda
- 1 balíček cukor vanilínový
Postup: Zmiešame mlieko, šľahačku a cukor, dáme mraziť. Keď má hmota správnu konzistenciu, po lyžiciach ju dávame do misky, zasypávame strúhanou čokoládou, opäť lyžica zmrzliny, strúhaná čokoláda…. a dáme mraziť (najlepšia je tak po 4 hodinách).
Na výrobu smotanovej ovocnej zmrzliny potrebujete:
- 230g ovocia
- 150ml biely jogurt
- 120g smotana na šľahanie
- 90g práškový cukor
Postup: Ovocie očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Potom ich v miske zmiešame s práškovým cukrom, pridáme jogurt a rozmixujeme dohladka. V druhej miske vyšľaháme dotuha smotanu na šľahanie, ktorú potom ručne vmiešame do ovocia. Túto zmes môžete dať do zmrzlinovača a postupovať podľa návodu. Ak zmrzlinovač nemáte, môžete dať zmrzlinu do uzatvorenej nádoby a do mrazničky. Aby bola zmrzlina krémová a neoddelili sa zamrznuté kvapôčky vody od smotany, približne každých 30 minút zmrzlinu premiešame. Toto opakujeme aspoň 5-krát.
Na výrobu ovocného sorbetu potrebujete:
- 525ml limetková šťava
- 300g cukor
- 225ml voda
- 3ks vaječný bielok
Postup: Do varu privedieme cukor s vodou. Potom odstavíme, necháme vychladnúť a primiešame citrónovú šťavu. Odložíme na 30 minút do mrazničky. Medzitým vyšľaháme z bielkov tuhý sneh a vyšľaháme ho do citrónovej masy. Necháme sorbet mraziť ďalšie 2 hodiny. Masu musíme každú polhodinu premiešať.