Fritule sú tradičné chorvátske pečivo pripomínajúce malé šišky, pripravované najmä na Vianoce alebo Veľkú Noc. Do cesta ide zvyčajne jogurt, citrónová kôra, jablká, hrozienka, rakija.
Chorvátske fritule – recept
Jablko a zemiak uvaríme v makom množstve vody do mäkka a roztlačíme na cesto. Pridáme vajíčko, múku, cukor, škoricu, droždie, štipku soli, hnedý rum a vodu. Vypracujeme cesto o hustote asi ako cesto na lievance. Po vykysnutí vmiešame do cesta rozsekané orechy. Pomocou lyžičky a ruky tvoríme malé guličky, ktoré vypražíme na rozpálenom oleji. Po usmažení prebytočný olej usušíme na papierovom obrúsku a na tanieri posypeme bohato múčkovým cukrom.
Na prípravu prvého receptu budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:
500 g hladké múky
500 g polohrubé múky
1 kocka droždia
1 vajíčko
1 jablko
1 zemiak
škorica
štipka soli
orechy
hnedý rum
vlažná voda
olej
múčkový cukor
KL – Kávová lyžička, PL – Polievková lyžica
Druhý recept: Fritule na splitský spôsob:
Kvások:
½ balíčka čerstvých kvasníc
3 PL vlažného mlieka
štipka soli
trochu cukru
trochu hladkej múky
Cesto:
kvások
½ kg hladkej múky
2 dl vlažnej vody
1-2 vajcia
5 PL destilátu (vodka)
2 PL mlieka
2 PL oleja
½ ČL soli
2 ½ PL cukru
1 vanilkový cukor
hrsť hrozienok
trochu rumu
nastrúhaná kôra citróna a pomaranča
olej na pečenie
Opis: Malé mäkké voňavé šištičky posypané práškovým cukrom. Môžu sa podávať s ohriatym džemom z lesného ovocia alebo iným džemom podľa chuti.
Postup: V šálke rozmiešame suroviny na hustý kvások a necháme ho trochu vykvasiť. V mise, v ktorej budeme robiť cesto, pomiešame najskôr suché suroviny (múku, soľ, cukor, vanilkový cukor, citrónovú a pomarančovú kôru, hrozienka) a potom do nich pridáme vajcia, 2 PL oleja, mlieko, destilát (vodku), rum, vodu a vykvasený kvások. Zamiesime mäkké cesto, ktoré necháme dvakrát vykvasiť – to znamená, že ho po prvom vykvasení znovu zamiesime a necháme vykvasiť druhýkrát.
Na panvicu alebo do hrnca s menším priemerom nalejeme 2 dcl oleja a necháme ho zohriať na vyššiu teplotu. Cesto zoberieme do hrste a vytláčame malé šištičky, ktoré zachytávame malou lyžičkou a vkladáme do horúceho oleja.
Fritule tak získajú pekný okrúhly tvar a budú rovnako veľké. Pražíme do zlatista.
Dobrú chuť.