Nedávno, z ničoho nič, som dostala chuť na plnené pirôžky. Dlho som neváhala, vymiesila cesto, pripravila plnky a nasmažila pirôžkov. Obžerstvo nevídané! Poďte vyskúšať, mám pre vás recept kváskový aj drožďový.
Pirôžky s makovou a orechovou plnkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky (ja som použila múku na kváskovanie od Penamu)
- 200 ml mlieka
- 100 g jemného tvarohu
- 80 g kryštálového cukru
- 3 žĺtky
- 100 g nakŕmeného lievito madre (alebo pol kocky čerstvého droždia)
- Štipka soli
- Kôra z polovice citróna (nemusí byť)
- Asi pol litra oleja na vysmážanie
Na plnku:
Maková: 80 ml vody, 80 g kryštálového cukru, 100 g mletého maku
Orechová: 80 ml vody, 80 kryštálového cukru, 120 g mletých vlašských orechov
Ako na to?
Ak pripravujeme kváskovú verziu, ráno si nakŕmime lievito madre a necháme ho do večera rozkvasiť. Večer potom vymiesime zo všetkých uvedených prísad cesto, ktoré je hladké, nelepivé a pružné. Cesto vložíme do misky, jemne ho potrieme olejom a prikryté (fóliou alebo plastovým vekom) ho necháme kysnúť do rána (v lete v chladničke, v zime pokojne aj v kuchyni alebo špajzke).
Ak pripravujeme drožďovú verziu, tak do teplého mlieka rozdrobíme čerstvé droždie a lyžičku cukru, premiešame, kým sa droždie nerozpustí a necháme vzísť kvások. Zo všetkých prísad a pripraveného kvásku potom vymiesime hladké a pružné cesto, ktoré sa odliepa od okrajom misy a necháme ho prikryté fóliou vykysnúť- bude to trvať asi hodinu.
Ďalej pokračujeme rovnako pre obe verzie pirôžkov. V nasledujúcom kroku si pripravíme plnku. Množstvá na plnky sú uvedené na pol dávky, čiže ak sa rozhodnete robiť len makové pirôžky, potom zdvojnásobte množstvo surovín na makovú plnku. To isté platí len pre orechové. Ak robíte plnky obe, tak potom stačí uvedené množstvo.
PRÍPRAVA PLNKY NA PIRÔŽKY
Vodu s cukrom dáme do malého kastrólika a prudko ich varíme asi 5 minút, až kým nám nevznikne sirupovitá konzistencia. Tou potom zalejeme mletý mak. Premiešame a necháme postáť a vychladnúť aspoň do vlažna.
Podobne postupujeme aj v prípade orechovej plnky.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na väčší obdĺžnik, ktorý radielkom nakrájame na 20 menších obdĺžnikov. Do polovice z nich do stredu nanesieme zdobiacim vrecúškom makovú a do druhej polovice orechovú plnku. Plnku obalíme cestom, aby nám vznikli “šúlčeky”, dobre uzavrieme švy po všetkých stranách a necháme prikryté utierkou alebo fóliou podkysnúť.
Keď pirôžky podkysli, pripravíme si tuk na vysmážanie. Zohrejeme ho na max. 150 stupňov a potom v ňom z oboch strán smažíme pirôžky. Hotové ich potom vyberieme a necháme odkvapkať na papierovom obrúsku. Podávame ich ešte teplé. Ak ich však nestihneme jesť, chutia aj na druhý či tretí deň, len ich odporúčame prihriať v mikrovlnke alebo v rúre.
Za recept ďakujeme a dobrú chuť vám želá Ing. Michaela Smolová – Sisters
– – – –
Krásnu, ucelenú zbierku najobľúbenejších receptov, na ktoré by bola škoda zabudnúť, nájdete v knihách Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2. Kúpte si knižky teraz a autorka vám k nim pošle zadarmo receptárik Kváskové recepty 2.
Ponuka je limitovaná, do vyčerpania zásob receptárika.