Na Zemplíne je toto už od nepamäti tradičné jedlo a dodnes stále obľúbené, treba však doplniť, že v niektorých oblastiach trochu viac alebo menej upravované, či vylepšované.
Suroviny:
hlávková kapusta – kapustné listy,
500 g ryže,
750 g zomletého mäsa (bravčové alebo hovädzie),
200 g cibule,
1 vajce,
2 lyžice bravčovej masti,
300 ml domáceho paradajkového pretlaku (kúpeného v konzerve stačí menej),
3 lyžice kečupu,
2 lyžice paprikovej nátierky,
soľ, čierne korenie, sladká paprika
Príprava:
1. Obvaríme kapustné listy, medzitým umyjeme ryžu v horúcej vode a necháme stiecť. Na masti (1 lyžica) popražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mäso, ktoré krátko opražíme, dochutíme soľou, čiernym korením a sladkou paprikou.
2. Už mimo sporáka k tejto zmesi pridáme ryžu, paprikovú nátierku, 150 -200 ml paradajkového pretlaku, 1 lyžicu kečupu, vajce a premiešame. Touto zmesou plníme kapustné listy.
3. Na dno hrnca nakrájame zvyšnú kapustu na kocky a na ňu ukladáme nahusto „holubki“. Zalejeme najprv malým množstvom studenej vody, potom pridáme zvyšný paradajkový pretlak, 1 lyžicu kečupu a dolejeme vodu povrch. Dochutíme, dáme 1 lyžicu masti a prikryté varíme asi 20 minút.
4. Uvarené môžeme podávať s chlebom, smotanou alebo paradajkovou omáčkou.
Tento recept pochádza z portálu Recepty zo Zemplína a my vám prajeme dobrú chuť.