Máte chuť na domácu, poctivú polievku, akú varili napríklad naše babičky? Tak nech sa páči, poďme si niektorú z nich pripraviť.
Zemiaková polievka
Potrebujeme:
5 väčších zemiakov
½ lyžičky mletej rasce
1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
1/2 lyžičky sušenej majoránky
5 strúčiky cesnaku
2 lyžice rastlinného oleja
soľ a mleté čierne korenie na ochutenie
1,5 l vody
Postup:
Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode. Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným syrom.
Rýchla fazuľová polievka
Potrebujeme:
2 hrste bielej fazule
1 veľký zemiak
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
1 vajce
soľ, korenie
kvapku octu
Voliteľné:
1 mrkvu
Postup:
Fazuľu si pred prípravou v dostatočnom časovom odstupe namočíme: Potom varíme v tlakovom hrnci asi 30 minút a necháme dôjsť (ak používame obyčajný hrniec, varíme dlhšie).
V samostatnom hrnci si pripravíme zápražku – maslo necháme rozpustiť a potom do neho vmiešame múku, keď zmes získa hnedastú farbu, zalejeme vodou a rozmiešame dohladka – ja som použila asi 1 l vody. Pridáme zemiak nakrájaný nadrobno, nakrájanú mrkvu (aj ju použijeme), zmäknutú fazuľu a rozmiešané vajíčko – to v polievke ešte dobre premiešame. Necháme povariť a nakoniec pridáme aj pretlačený cesnak, nakrájanú klobásku (ak ju použijete) a kvapku octu. Na tanieri môžeme dozdobiť majoránkou alebo petržlenovou vňaťou.
Hŕstková polievka
Miešaná strukovina
1-2 strúčiky cesnaku
1 mrkva
1 petržlen
1 zemiak veľký
Soľ, korenie, mletá paprika
Polievku môžete pre deti nechať celkom bez zápražky, ale ak chcete zápražku:
Cibuľa
Olej
Hladká múka
Ďalej:
Majoránka, petržlenová vňať
Postup:
Vopred namočenú strukovinu, nakrájaný zemiak a mrkvu uvaríme do polomäkka asi v litri zeleninového vývaru, pridáme koreniny a štipku soli. Ak robíme zápražku, tak na oleji opražíme cibuľku, zaprášime hladkou mukou, urobíme zápražku, pridáme červenú papriku a cesnak, chvíľočku popražíme (nie dlho, lebo to zhorkne), zalejeme vodou a rozmiešame, pridáme do polievky a dovaríme. Nakoniec pridáme majoránku alebo vňať.
Šošovicová na kyslo
Potrebujeme:
250 g šošovice
voda
bobkový list
200 g zemiakov
soľ (štipka)
2,5 dl kyslej smotany (môže byť smotana na varenie)
30 g hladkej múky
ocot alebo citrónová šťava
Postup:
Prebranú umytú šošovicu uvaríme spolu s bobkovým listom. Pred dovarením pridáme očistené zemiaky pokrájané na kocky, osolíme a dovaríme. V smotane rozmiešame múku, prilejeme k uvarenej šošovici a spolu povaríme. Nakoniec podľa chuti okyslíme octom alebo citrónovou šťavou.
Domáca polievka so syrovými knedličkami
Potrebujeme:
Vývar:
2,5 l kuracieho alebo zeleninového vývaru
1 mrkvu,
5 zemiakov,
6 lyžíc oleja,
1 zelenú papriku,
1 cibuľu,
soľ a mleté čierne korenie.
Do knedličiek:
100 g syra – polotvrdého,
100 g hrubej múky,
70 g masla,
1 vajce,
bylinky podľa chuti,
soľ.
Postup:
Strúhaný syr zamiešame so zmäknutým maslom, múkou, vajíčkom a soľou. Všetko dôkladne vymiešame a zmes vložíme do chladničky na 30 minút. Očistíme, dobre umyjeme a nakrájame zemiaky.
Vývar nalejeme do hrnca a keď sa začne variť, pridáme nakrájané zemiaky.
Očistíme cibuľu, nakrájajte na malé kúsky a rovnako očistíme a nakrájame aj mrkvu.
V hrnci si na troche oleja opražíme aj cibuľu a mrkvu.
Kúsky nakrájanej zelenej papriky nakoniec tiež pridáme do tejto zmesi. Celú zmes pridáme do vývaru a varíme spolu ešte 15 minút.
Zo syrovej hmoty formujte malé guľôčky a dáme ich do polievky, necháme variť ešte 10 až 15 minút. V prípade potreby môžeme ešte okoreniť.
Potrebujeme:
2 litre vody
200 g kvalitného mletého mäsa
100 g uvarenej ryže
100 g mrkvy
300 g zemiakov nakrájaných na kúsky
40 g zelenej cibule
Soľ, čierne mleté korenie
Bobkové korenie
Sušenú petržlenovú vňať
Postup:
Vodu privedieme do varu a dáme do nej nakrájanú mrkvu a zemiaky. Mleté mäso zmiešame s ryžou, pridáme soľ, korenie a tvarujeme malé guľky, ktoré dáme do vody, keď zelenina trochu zmäkne. Pridáme aj bobkový list, zelenú cibuľku a zelené bylinky podľa chuti. Keď je mäso uvarené, môžeme podávať.
Drožďová polievka
Potrebujeme:
1 cibuľa
200 g koreňovej zeleniny
1 kocka droždia
olej
domáca vegeta
Na halušky:
1 vajce
olej
detská krupica
Postup:
V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľku do sklovita. Koreňovú zeleninu si očistíme a nakrájame na rezance alebo nastrúhame na hrubo na strúhadle. Nastrúhanú zeleninu dáme na cibuľku, chvíľu restujeme, potom rozdrobíme droždie a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Potom vlejeme 1,5 l vody a pridáme cca 2 lyžičky domácej vegety (podľa chuti).
Krátko povaríme, až je zelenina mäkká.
Do hrnčeka si rozbijeme 1 celé vajce, pridáme cca 1/2 lyžice oleja a za stáleho miešame pridávame detskú krupicu, až kým sa nám nevytvorí hustejšie cestíčko.
Pomocou lyžičky hádžeme (alebo prípadne cez haluškovač) do vriacej polievky. Necháme krátko povariť (cca 1-2 min.).
Na tanieroch môžeme ešte dochutiť a dozdobiť petržlenovou vňaťou.
Cesnaková polievka proti chrípke a zápalom
Potrebujeme:
1 hlávku cesnaku
6 zemiakov nakrájaných na kocky
1 lyžicu masla alebo oleja
1 lyžičku mletej rasce
Majoránku
1 lyžicu vegety – ideálne domácej
2 lyžice múky
Petržlenovú vňať
asi 1,5 l vývaru, soľ a čierne korenie podľa chuti
Ďalej:
2-3 krajce chleba nakrájaný na kocky
Strúhaný syr
Postup:
V hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom pretlačený cesnak. Poprášime múkou, premiešame a zalejeme vývarom. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme domäkka (čím viac necháte zemiaky rozvariť, tým bude polievka hustejšia). Potom polievku zložíme z plameňa, dochutíme ju vegetou, rascou, majoránkou a soľou, pridáme petržlenovú vňať a všetko spolu rozmixujeme. Chlieb nakrájame na kocky a na oleji do chrumkava opražíme. Opečený chlieb dáme do každej porcie až tesne pred podávaním. Polievku môžeme servírovať aj vo vydlabanom bochníku a výborne chutí aj s pridaným strúhaným syrom.
Starodávna drožďová polievka
Potrebujeme:
Na polievku:
3 lyžice masti
1 cibuľu
1 petržlen (koreň)
soľ a korenie podľa chuti
1 mrkvu
10 cm póru
42 g droždia
1 vajce
1 liter vývaru
petržlenovú vňať na ozdobu
Halušky:
42 g droždia
1 cibuľku
3 lyžice mlieka
1 vajce
hrsť strúhanky
1 strúčik cesnaku
1,5 lyžičky majoránky
petržlenovú vňať
Postup:
Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme masť a preložíme na plameň. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a keď je zlatistá, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, pór a krátko orestujeme. Rozdrobíme si droždie a pridáme k zelenine. Spolu smažíme do ružova a následne do zmesi rozbijeme vajcia. Keď sa nám začnú robiť hrudky, zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme a varíme cca 10 minút.
Na knedličky si nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti do zlatista, pridáme prelisovaný cesnak.. Následne pridáme aj rozdrobené droždie a vymiešame na kašičku. Potom pridáme mlieko a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme aj zvyšok prísad a vypracujeme tak, aby bola hmota vláčna. Strúhanku do zmesi pridávame podľa potreby. V dlaniach tvarujeme knedličky a zavaríme priamo v polievke alebo vo vode. Varíme cca 10 minút, kým nevyplávajú nad hladinu. Varíme priamo v polievke.
Šošovicová s cibuľkou
Potrebujeme:
450 g šošovice
60 g zeleru
3 šalotky
4 strúčiky cesnaku
500 ml vývaru zo zemiakov
750 g zemiakové3 l vody
250 ml smotany
½ lyžičky ligurčeka
Soľ a korenie podľa chuti
3 lyžice olivového oleja
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme vo vode tak, aby boli polomäkké. Vodu zo zemiakov však nevylejeme, ale použijeme na prípravu polievky. Zeler, cibuľky šalotky a cesnak nakrájame nadrobno a spolu orestujeme na masti. Potom pridáme vývar zo zemiakov, vodu, šošovicu a varíme 15 minút. Tesne pred koncom varenia pridáme zemiaky a paradajky nakrájané na plátky. Varíme 10 minút a nakoniec vlejeme do polievky smotanu a dochutíme soľou a korením.