Podobne ako bielkoviny a tuky, sú sacharidy dôležitou súčasťou rôznych enzýmov, nukleových kyselín či iných podporných štruktúr. Ich hlavnou úlohou je pomáhať nášmu telu, aby malo dostatok síl na bežné činnosti, šport i regeneráciu.
„Sacharidy sa často nesprávne označujú súhrnným názvom cukry“, upozorňuje MUDr. Peter Chlebo, PhD. z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a dodáva: „Pojmom cukry sa pritom označujú len najjednoduchšie formy sacharidov, takzvané monosacharidy a disacharidy“.
Jednoduché alebo zložité?
Sacharidy sa skladajú z tzv. cukorných jednotiek, ktoré sú ich základnou stavebnou zložkou. „Monosacharidy a disacharidy obsahujú 1 až 2 cukorné jednotky. Pod monosacharidy patrí glukóza, galaktóza a fruktóza, teda ovocný cukor. Medzi disacharidy zase zaraďujeme laktózu, maltózu a sacharózu“, vysvetľuje MUDr. Peter Chlebo, PhD.
Tri až deväť cukorných jednotiek obsahujú oligosacharidy, ako je maltodextrín, rafinóza či stachyóza. Polysacharidy zásadne obsahujú viac ako 9 jednotiek. Ide o najkomplikovanejšie sacharidy, ktorým je napríklad škrob.
V rámci vyváženého stravovania odborníci odporúčajú konzumovať všetky sacharidy. Prednosť by však mali dostať hlavne komplexné sacharidy, ktoré sa do krvi uvoľňujú postupne, čím predchádzajú rýchlej únave a vlčiemu hladu.
Kde ich nájdete?
Hlavným zdrojom sacharidov sú potraviny rastlinného pôvodu, a to predovšetkým ovocie, zelenina, obilniny či strukoviny. Okrem nich sa sacharidy nachádzajú aj v potravinách živočíšneho pôvodu. Typickým príkladom je mlieko, ktoré obsahuje sacharid laktózu.
Dostatok sacharidov, prijatých počas dňa, vám pomôže pri pravidelnom cvičení, ale tiež náročnom dni v práci. Často sa odporúča konzumácia pomalých sacharidov pred spaním, čím dochádza k skvalitneniu odpočinku.
Podiel sacharidov by mal predstavovať 55 – 60 % z celkovej dennej energetickej potreby organizmu, a to v kombinácii s bielkovinami a tukmi. Pri konzumácii sacharidoch je dôležité postrážiť si kvalitu a množstvo, v ktorom ich konzumujete.
Koľko je tak akurát?
Nadmerná konzumácia jednoduchých sacharidov je spojená s rizikom výskytu a rozvoja rôznych ochorení. „Viaceré vedecké štúdie uvádzajú, že prílišná konzumácia potravín s vysokým obsahom cukrov môže podnietiť výskyt a rozvoj ochorení, akými sú obezita, diabetes mellitus (cukrovka) či zubný kaz. Z tohto hľadiska je dôležité sledovať obsah cukrov v potravinách“, upozorňuje MUDr. Peter Chlebo, PhD. z Katedry výživy ľudí SPU Nitra.
Dobrou pomôckou na rýchle zorientovanie sa v tom, ktorá potravina obsahuje viac sacharidov a ktorá menej, je moderný systém označovania potravín, nazývaný Nutri-Score. Kaufland ho na svojich produktoch používa ako jeden z prvých predajcov potravín na Slovensku.
Nutri-Score hodnotí obsah sacharidov a cukrov v potravine negatívne, preto ich zaraďuje do kategórie takzvaných N hodnôt. Znamená to, že množstvo sacharidov a cukrov v danom výrobku negatívne ovplyvňuje výslednú hodnotu Nutri-Score pre daný produkt. Výsledné hodnotenie neudáva, či je potravina dobrá alebo zlá. Jeho cieľom je nasmerovať zákazníka na zodpovedný nákup, ktorý čo najlepšie pristane jeho zdraviu a preferenciám.
„Snažíme sa pomáhať našim zákazníkov získať prehľad o zložení potravín, ktoré denne konzumujú. Preto naše výrobky postupne označujeme Nutri-Score, ktoré sa vo svete osvedčilo ako veľmi prehľadné a ľahko pochopiteľné“, hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa Kaufland Slovensko.
Zverejnený text je na tomto portáli neplatenou formou reklamy.