Španielsky vtáčik

Na prípravu budete potrebovať nasledujúce suroviny : 

  • 4 írske roastbeef steaky Inisvale (hovädzia nízka roštenka)
  • 2 vajcia
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 2 lyžice plnotučnej horčice Kania
  • 1 šunková klobása Pikok
  • 50 g anglickej slaniny Pikok vcelku
  • ½ cibule
  • 2 nakladané uhorka Cornichons Freshona
  • 2 lyžice bravčovej masti Pikok

Omáčka

  • 4 plátky delikatesnej slaniny Pikok
  • 2 cibule
  • 3 bobkové listy Kania
  • 2 lyžice plnotučnej horčice Kania
  • 1 l hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice masla Pilos
  • 2 lyžice hladkej múky Belbake
  • nálev z uhoriek
  • jazmínová ryža Golden Sun
  • čerstvá petržlenová vňať

POSTUP

POTREBUJEME

  • tĺčik na mäso
  • kuchynský špagát
  • hrniec vhodný do rúry
  • mixér
  • kovové sitko

Vajcia uvaríme natvrdo (vložíme do vriacej vody a varíme 10 minút), necháme trochu vychladnúť a ošúpeme.
Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme a potrieme horčicou. Obložíme klobásou, slaninou, cibuľou, polkou vareného vajca a nakladanou uhorkou. Zavinieme, obtočíme špagátom, zaviažeme, osolíme a okoreníme. Vtáčiky prudko opečieme v hrnci na rozohriatej masti dozlatista a vyberieme z hrnca.

Omáčka

Na výpeku restujeme slaninu nakrájanú na štvorce a cibuľu nadrobno dozlatista. Pridáme bobkové listy, horčicu a podlejeme vývarom. Vtáčiky vložíme späť pod pokrievku a dusíme domäkka v rúre rozohriatej na 160 °C asi 2 hodiny. Z masla a múky pripravíme tmavú zápražku. Keď je mäso mäkké, vtáčiky vyberieme z omáčky a zbavíme špagátu. Omáčku zahustíme pripravenou zápražkou, povaríme 15 – 20 minút, potom rozmixujeme a precedíme. Dochutíme podľa potreby čiernym korením, soľou a nálevom z uhoriek. Jazmínovú ryžu uvaríme v osolenej vode podľa návodu.

Servírovanie: Španielskeho vtáčika prekrojíme a podávame s kopčekom ryže a s omáčkou. Jedlo dozdobíme petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť vám praje Roman Paulus