Na prípravu budete potrebovať nasledujúce suroviny :
- 4 írske roastbeef steaky Inisvale (hovädzia nízka roštenka)
- 2 vajcia
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice plnotučnej horčice Kania
- 1 šunková klobása Pikok
- 50 g anglickej slaniny Pikok vcelku
- ½ cibule
- 2 nakladané uhorka Cornichons Freshona
- 2 lyžice bravčovej masti Pikok
Omáčka
- 4 plátky delikatesnej slaniny Pikok
- 2 cibule
- 3 bobkové listy Kania
- 2 lyžice plnotučnej horčice Kania
- 1 l hovädzieho vývaru
- 2 lyžice masla Pilos
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- nálev z uhoriek
- jazmínová ryža Golden Sun
- čerstvá petržlenová vňať
POSTUP
POTREBUJEME
- tĺčik na mäso
- kuchynský špagát
- hrniec vhodný do rúry
- mixér
- kovové sitko
Vajcia uvaríme natvrdo (vložíme do vriacej vody a varíme 10 minút), necháme trochu vychladnúť a ošúpeme.
Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme a potrieme horčicou. Obložíme klobásou, slaninou, cibuľou, polkou vareného vajca a nakladanou uhorkou. Zavinieme, obtočíme špagátom, zaviažeme, osolíme a okoreníme. Vtáčiky prudko opečieme v hrnci na rozohriatej masti dozlatista a vyberieme z hrnca.
Omáčka
Na výpeku restujeme slaninu nakrájanú na štvorce a cibuľu nadrobno dozlatista. Pridáme bobkové listy, horčicu a podlejeme vývarom. Vtáčiky vložíme späť pod pokrievku a dusíme domäkka v rúre rozohriatej na 160 °C asi 2 hodiny. Z masla a múky pripravíme tmavú zápražku. Keď je mäso mäkké, vtáčiky vyberieme z omáčky a zbavíme špagátu. Omáčku zahustíme pripravenou zápražkou, povaríme 15 – 20 minút, potom rozmixujeme a precedíme. Dochutíme podľa potreby čiernym korením, soľou a nálevom z uhoriek. Jazmínovú ryžu uvaríme v osolenej vode podľa návodu.
Servírovanie: Španielskeho vtáčika prekrojíme a podávame s kopčekom ryže a s omáčkou. Jedlo dozdobíme petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť vám praje Roman Paulus