Zemplínska domáca sekaná

V slovenskej kuchyni je sekaná už dávno klasikou. Niekedy bola považovaná za pomerne luxusné jedlo, dokonca sa na jej výrobu niekde používalo nasekané mäso z pravej sviečkovice. Po vynájdení mlynčeka na mäso, nastali pre výrobu sekanej nové časy.  Pripravili sme pre vás recept na túto obľúbenú, aj zemplínsku lahôdku. 

Potrebujeme:

  • 1 kg miešaného mletého mäsa
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 vajcia
  • 2 rožky
  • mlieko
  • podľa chuti soľ, korenie, majoránka, rasca

Postup:

  • Rožky nakrájajte na kolieska a namočte do mlieka
  • Mleté mäso dajte do misy
  • Pridajte cibuľu, cesnak, vajíčka, soľ, korenie a rozmočené rožky
  • Všetko dobre premiešajte. Ak je hmota veľmi riedka, pridajte strúhanku
  • Vytvorte šulec, vložte ho do vymasteného pekáča a potrite ho studenou vodou
  • Vložte do rúry predhriatej na 200°C a 10 minút nechajte zapiecť
  • Potom znížte teplotu na 150°C a za občasného podlievania pečte cca 45 minút
  • A sekaná je hotová. Podávajte napríklad so zemiakovým pyré.

    Za tento recept ďakujeme: sandra pedersen