V slovenskej kuchyni je sekaná už dávno klasikou. Niekedy bola považovaná za pomerne luxusné jedlo, dokonca sa na jej výrobu niekde používalo nasekané mäso z pravej sviečkovice. Po vynájdení mlynčeka na mäso, nastali pre výrobu sekanej nové časy. Pripravili sme pre vás recept na túto obľúbenú, aj zemplínsku lahôdku.
Potrebujeme:
- 1 kg miešaného mletého mäsa
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 vajcia
- 2 rožky
- mlieko
- podľa chuti soľ, korenie, majoránka, rasca
Postup:
- Rožky nakrájajte na kolieska a namočte do mlieka
- Mleté mäso dajte do misy
- Pridajte cibuľu, cesnak, vajíčka, soľ, korenie a rozmočené rožky
- Všetko dobre premiešajte. Ak je hmota veľmi riedka, pridajte strúhanku
- Vytvorte šulec, vložte ho do vymasteného pekáča a potrite ho studenou vodou
- Vložte do rúry predhriatej na 200°C a 10 minút nechajte zapiecť
- Potom znížte teplotu na 150°C a za občasného podlievania pečte cca 45 minút
- A sekaná je hotová. Podávajte napríklad so zemiakovým pyré.
Za tento recept ďakujeme: sandra pedersen