Už onedlho nastane aj čas úrody čerstvých domácich letných odrôd jabĺk – čo tak prekvapiť doma a pripraviť skvelý, nenáročný Zemplínsky jablkový koláč?
Suroviny
- 2 šálky krupice
- 2 šálky hladkej múky
- 2 šálky práškového cukru
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- Jablká podľa potreby…(cca 1,5 kg)
- škorica podľa chuti
- 250 g masla
Postup prípravy:
1. krok
V miske si zmiešame krupicu, hladkú múku a prášok do pečiva.
2. krok
Plech na pečenie si vyložíme papierom. Na dno plechu nasypeme 1 vrstvu suchej múčnej zmesi. Nedávame jej veľa ale toľko aby pokryla celé dno plechu. Na múku navrstvíme zmes z nastrúhaných jabĺk ktoré si podľa potreby ocukríme, poprípade ak máte radi pridajte škoricu. Takto vrstvy striedame až kým neminieme všetok materiál. Končíme vždy suchou vrstvou múky.
3. krok
Na vrch potom nastrúhame po celej ploche maslo. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 40 minút.
Po upečení necháme vychladnúť a potom nakrájame na kocky.